Jens Lapidus: Snabba cash (bok)

cashJag hade ju lite svårt att identifiera mig med karaktärerna i Marian Keyes bok och inte heller den här gången kan jag känna igen mig. Kanske ska jag inte hänga upp mig på eventuella likheter mellan böckerna, men det handlar i bägge fall om tre olika karaktärer vars olika historier drabbar samman mot slutet. Berättelsen skildrar två unga (och en aningen äldre) kriminella män som är på jakt efter pengar, respekt och framgång.

Precis som hos Keyes får man här följa en person i taget men personligen tycker jag att det högre tempot hos Lapidus gör att det är lättare att inte tappa bort sig mellan dem. Att de dessutom sinsemellan är mer olika (förortsrymling, stureplansbrat, maffiajugge) bidrar också. Karaktärerna presenteras på ett sätt som ingående beskriver deras tankegångar och resonemang, känslor och upplevelser. Trots att jag inte sympatiserar med dem, eller känner igen mig, förstår jag dem ändå på något sätt.

Det är gangsterromantik i något ovanliga miljöer. Handlingen är nämligen förlagd till Stockholm, med Stureplan som central plats för händelserna. Egentligen är det väl det som är det unika för boken, för annars finns där inte någon direkt nyskapande intrig. Men det är klart att det är fascinerande att läsa om miljöer och personer som man känner till – och det är förmodligen främst därför som boken blivit så (rättmätigen) hyllad överallt.

Språket i boken förbryllar en smula. Jag begriper inte om det är en medveten eller halvt misslyckad kvasi-Rinkebysvenska och förstår inte vad tanken är bakom stilen som används. Det är inte så att jag tycker illa om språket, men eftersom jag upplever det som inkonsekvent och att vissa grammatiska avvikelser inte används genomgående blir intrycket lite osäkert och svajigt. Att Lapidus behärskar svenska råder det inga tvivel om – de autentiska artiklar och rättegångsprotokoll som finns i boken, är skrivna i en mycket trovärdig och helt klanderfri stil – men kanske hanterar han inte förortsspråket fullt ut.

Boken är annars oerhört lättläst och spännande. Det finns ett driv i berättandet som gör att det är svårt att lägga den ifrån sig och några långsammare passager förekommer inte. Samtidigt är historien bra, om än inte särskilt unik, och sättet att berätta den är genomtänkt och skickligt för att vara en debutroman. Det är trist att författaren nu satsar på sin juristkarriär istället för att skriva lättillgänglig gangsterlitteratur för oss som inte läser så många böcker.

Avslutningsvis vill jag gärna rekommendera boken. En godbit.

One thought on “Jens Lapidus: Snabba cash (bok)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *