Förväxlingskomedi

Jag såg det här på Facebook:

ernman1

Enligt min syster Saga har någon förväxlat mig med Malena Ernman. Nu känner jag att jag måste utveckla min Facebook-kommentar en smula för ju mer jag funderar, desto mer förvånad blir jag över missförståndet.

Om vi bortser från den mest uppenbara skillnaden vad gäller kroppskonstitution mellan mig och Ernman, finns det även faktorer som hårfärg, klädval och kön som skiljer oss åt. Men främst är det väl rösterna som svårligen kan förväxlas.

Medan Ernman är en skolad mezzo, är mitt register klart djupare och definitivt mindre. Rent utbildningsmässigt finns det också klara skillnader, där hon har fina betyg från KMH, Musikkonservatoriet i Orléans samt Operahögskolan. Min egen skolning begränsar sig till Adolf Fredriks musikklasser och därefter Stockholms musikgymnasium.

Ser man till meriterna finns det också mycket som talar för att vi rör oss i helt olika divisioner. Visserligen stod jag för ett kortare gästspel på ansedda Marionetteaterns operauppsättning av Christofer Colombus (1991), när rösten åtminstone höjdmässigt må ha varit i samma oktav. Men därefter får jag säga att operakarriären varit mycket blygsam.

Ernman däremot, har sjungit på de stora scenerna: Staatsoper Berlin, La Monnaie i Bryssel,  Kungliga operan i Stockholm och Oper Frankfurt, för att nämna några. Denna vår har hon dessutom kombinerat operarollerna med en karriär inom populärkulturens Melodifestivalen.

Som jag kort nämner i min kommentar är jag givetvis smickrad över jämförelsen med världsmezzon. Men jag kan inte riktigt förstå den.

4 thoughts on “Förväxlingskomedi

  1. Tack! Vad kul att även ett lite längre inlägg uppskattas!

  2. Fast poängen och roligheten är ju egentligen “klar” redan efter första stycket. Så fortsätt med kortheten! Hurra!

  3. Inläggets storhet finner jag i den skenbara avsaknaden av självdistans. Att skriva “det går ju inte att jämföra oss” och sen göra just det. Men okejdå. Jag håller mig kort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *