Marian Keyes: Å andra sidan (bok)

Så var jag färdig med Marian Keyes bok på 600 sidor. Det är märkligt att en bok som tog så mycket tid i anspråk gjorde ett så litet intryck på mig. Jag märkte nämligen ganska tidigt att jag hade väldigt svårt att identifiera mig med karaktärernas upplevelser, tankar, problem, värderingar och så vidare.

Det handlar om tre kvinnors olika (ja, så hemskt olika är de inte) berättelser om sina liv under en händelserik period när deras öden vävs samman. Trots att jag gillar greppet, hade jag svårt att engagera mig på riktigt. Dessutom var det svårt att hålla reda på vem jag läste om (“Vänta, hette inte hennes man Adam? Eller var det Mark? Nej, just det. Det här kapitlet handlar ju om Gemma”).

I de första två tredjedelarna är tempot ganska lågt och man får lära känna de tre, som alla är mellan 30 och 35. Personligen tycker jag att det blir alldeles för pratigt och kunde ha gjorts på ett mindre ordrikt sätt. Min teori är att det inte finns tillräckligt att säga om de tämligen ytliga karaktärerna. Bokens sista tredjedel är en sprudlande final där man får följa varje karaktär i endast ett fåtal sidor innan handlingen växlar till nästa.

Den som kan relatera till händelser och situationer i boken, får säkert ut mer av den än jag. Den lilla behållning jag ändå hade av den, utgjordes av skildringen av förlagsvärlden. Boken handlar om två outgivna författare som med hjälp av en agent vill göra karriär och få skriva böcker. För mig är det en lite lockande och spännande värld att titta in i och Keyes egen erfarenhet bidrar säkert till den trovärdiga framställningen. Det är bra gjort.

Men alla dessa problem med karlar… Jag förstår dem inte. Om kvinnorna är ytliga, framställs männen som närmast tvådimensionella och jag känner inte alls igen mig i dem. De är antingen underbara eller riktiga uslingar och blir därför inte så verklighetstrogna. Eftersom en så stor del av boken behandlar dessa relationer satt jag ofta som ett frågetecken framför min bok och undrade över deras beteende.

Mitt studiebesök i den genre som kallas “chic lit” är därmed slut för den här gången. Jag gav boken en rejäl chans, men nu dröjer det nog innan jag återvänder till Marian Keyes. Den grälla pocketen kommer att placeras på en tunnelbanestation nära dig. Håll dig borta! ;-)

One thought on “Marian Keyes: Å andra sidan (bok)

  1. Calle!
    intressant reflektion över denna chic lit-bok. Till försvar (Keyes har varit/är? en av mina chic lit-favvoförfattare) kan jag säga att ja, det är nog lättare att leva sig in i karaktärerna om man är tjej. Men Å andra sidan är inte Keyes mästerverk. Jag skulle nog rekommenderat dig Sushi för nybörjare istället… Fast givetvis beror nog dessa böckers intryck på läsaren på i vilket stadium man själv befinner sig i…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *