Garagebil III

Mitt andra egentliga försök att starta bilen med kablar fick ett lite överraskande resultat. Det var nämligen förvånande lyckosamt. Trots att jag gjorde exakt likadant som tidigare, när den inte alls startade eller ens gav ifrån sig något klick. Nu gick den igång och spann sen som en katt när jag tomgångskörde i mitt hörn av garaget. Känslan var att någon behagade skämta april med mig så här mitt i sommaren (fast vädret påminde kanske mest om april ändå).

Tyvärr laddade inte batteriet upp sig tillräckligt för att starta på egen hand när startkablarna togs bort. Då var bilen lika heldöd som förut. Min slutsats är att batteriet är för urladdat för att kunna repa sig på egen hand, även om det inte är kortslutet. Antingen får jag väl köpa ett nytt eller så kanske det finns möjlighet att ladda upp det på något sätt. Jag har ingen aning om det låter sig göras utan egen batteriladdare.

Skönt att det bara verkar vara fel på batteriet. Killen på den auktoriserade verkstaden visste allt vad han pratade om, när han avfärdade solenoidteorin. Ett obehagligt alternativ skulle kunna vara att det är fel på generatorn eller liknande, som gör att batteriet inte laddas upp som det bör. Men det lär jag väl bli varse någonstans ute i trafiken, när jag har stannat bilen och sen ska åka iväg. Bara för att upptäcka att batteriet är heldött igen… Hemska tanke.

5 thoughts on “Garagebil III

 1. Tjena! Kul att den startade automagiskt, gamla bilar har en tendens att vara lite oberäkneliga.

  Numera är jag lycklig icke-bilburen ungdom och har istället gått över till EU-Moppe. Batteribekymmer är dock ett problem som gäller för alla fortskaffningsmedel som står över vintern. Så jag har köpt mig en batteriladdare som är intelligent nog att väcka lätt sulfaterade batterier, på rekommendation av en väldigt engagerad moppenisse…

  Den finner du här: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=13553678

  Rekommenderas varmt, den gjorde underverk!

  Om du är osäker på om batteriet är stendött och det inte är värt att köpa en dyr laddare, så kan du få låna min, men då får du hämta och lämna den i solna.

 2. Jag vet inte om jag ska gratulera till eller beklaga bytet mot moppe, men eftersom du är lycklig får jag väl vara glad för din skull :-)

  Nog är jag sugen på att låna laddare, men hur går det till när man laddar? Tas batteriet ut och kopplas via laddaren till nätet (elnätet, inte det här) under ett antal timmar? Hur många timmar? Berätta!

 3. Det är en vinnare i stadsmiljö, man slipper sitta i bilkö. Sommarens inledande regnperiod gör dock det hela stundom lite otrevligare.

  Enligt instruktionerna ska det vara möjligt att koppla in laddaren med batteriet monterat, men det har jag ingen erfarenhet av, då min parkering är ett cykelställ utan tillgång till el.

  Jag plockade ut batteriet. Placerade det på en kartongbit i köket. Kopplade klämmorna till rätt pol och klickade mig sedan fram till rätt batterityp.
  Om batteriet är inne på sista versen, så kommer laddlampan att blinka frenetiskt under en avsulfateringsfas. Det betyder att laddaren skickar högspänningspulser. Håller den på längre än en halvtimme ska man tydligen ge upp och köpa ett nytt…
  Om det går bra inleds en bulkladdningsfas.

  Mitt batteri är på 5 Ah (litet) och skall laddas i MC-läge. Det tog c:a 6 timmar.

  Ditt batteri laddas förmodligen i ‘bil-läge’. Det kanske tar 10-12 timmar.

  När bulkfasen är avslutad övergår den i underhållsladdning. Enligt manual finns det ingen risk för felvända poler, eller gnistbildning eller andra farligheter som kan resultera i batterisyra i ögonen (otrevligt)

  Man bör nog även veta om man ska ladda batteriet öppet eller stängt, men jag antar att det står i manualen.

 4. Hurra för att den startade!
  Nu har jag också hittat till din nya blogg.
  Kram!

 5. Hurra! Tvefalt hurra!
  Jojje, jag mejlar dig!
  Malin, jag välkomnar dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *