Tjejbok

I vintras hittade jag en bok. Jo, jag hittade den verkligen. Pocketen låg på en bänk på Rådmansgatans tunnelbanestation och hade ingen tydlig ägare i närheten. Jag tog upp den och gick hem, medan jag försökte erinra mig ett bokprojekt som jag hört talas om. Det skulle gå ut på att folk lämnar sin lästa pocket på en offentlig plats, för att den efterföljande ägaren ska göra detsamma (lämna den lästa pocketen på en plats för att nästa ägare ska göra detsamma osv.). På så vis skulle alla kunna ta del av litteratur som de annars inte komme i kontakt med.

I förra veckan tog jag fram min pocket och nu har jag börjat läsa den: “Å andra sidan“. Omslaget är en gräll historia som skriker chick lit med all önskvärd tydlighet – och mycket riktigt är det också “drottningen av genren” (enligt baksidestexten) Marian Keyes som är dess författare. Plötsligt har jag kastats in i en värld som liknar “Sex and the city”, med pratiga utläggningar om kläder och relationer.

Eftersom jag inte läser så många böcker – och speciellt inte sån här litteratur – är upplevelsen ny och lite märklig för mig. Helt oangenäm är den inte, så här 84 sidor av 600 in i boken, men jag tror ändå inte att jag riskerar att fastna i genren. Planen är att lämna ifrån mig boken på någon tunnelbanestation efter avslutad läsning och då gå vidare till en deckare av Stieg Larsson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *