Vardagshjälte

Jag är ju erkänt “ekonomisk” och “sparsam” och drar mig inte för långa promenader och resor för att tjäna några kronor på en läskedrycksflaska. Men jag gör minsann inte vad som helst för en god affär.

I helgen var jag på Överskottsbolaget och handlade för 85 kronor. Jag lämnade fram en hundralapp och förvånades sen över att killen i kassan började plocka fram både sedlar och mynt till mig. Här var han på väg att ge mig 85 kronor tillbaka.

-Nej, det räcker med de här, sa jag och nöjde mig med mynten. Både femtio- och tjugokronorssedeln lämnade jag. Som tur var fann sig killen ganska snabbt och instämde. -Ja, annars blir det kassadiff, sa han.

Jag plockade ner varorna i ryggsäcken och kände mig som en äkta vardagshjälte. Tyko Jonssons* ord ekade i mitt huvud när jag slängde upp säcken på ryggen och gick därifrån – ty jag “är en fin och god människa”.

Och bara en aning självgod och dryg.


* Karl-Bertil Jonssons far

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *