Miljölarm

För en tid sedan rapporterade Naturskyddsföreningen om att icke-ekologiska viner var cancerframkallande. Självklart fick “larmet” stor uppmärksamhet och spred oro ända till det kom fram att det kanske inte var så farligt i alla fall. Åtminstone om man ska tro Livsmedelsverket. Men enligt Naturskyddsföreningen ska man inte det och som lekman är det inte lätt att veta.

Hur som helst minns jag att upplysningen fick ett löjets skimmer över sig när det kom fram hur mycket vin som ska konsumeras för att gifterna ska börja bli farliga. Vid det laget är själva alkoholen ett mer allvarligt hot mot personens hälsa.

Mer nyligen var det dags igen när korståget mot vindruvorna fortsatte i en debattartikel i DN. Precis som vanligt menade Livsmedelsverket att faran nog var överdriven, men det finns alltid okritiska journalister som låter lobbyister agera experter.

För det är ju det här som är problemet. Naturskyddsföreningen driver stenhårt sin tes om att ekologiska varor är bra och att icke-ekologiska varor är förknippade med hälsofaror och ond bråd död. Av någon anledning verkar man ha hakat upp sig på vindruvor och biprodukter som russin och vin. Föreningen är en “ideell miljöorganisation” med många syften, bland annat att “påverka politiker och myndigheter”. Men jag undrar om jag ska lita på den om dess åsikter och rapporter hela tiden ifrågasätts.

Livsmedelsverket, å andra sidan, “arbetar i konsumenternas intresse aktivt för säkra livsmedel, redlighet, det vill säga ärlighet, i livsmedelshanteringen och bra matvanor. Livsmedelsverket är central förvaltningsmyndighet för livsmedelsfrågor och sorterar under Jordbruksdepartementet.” En statlig myndighet alltså. Eftersom jag inte är någon stor konspirationsteoretiker, tror jag inte att verket har anledning att lura mig nämnvärt.

Men såna här konflikter drabbar trovärdigheten hos alla inblandade. Likt en förvirrad Thomas Di Leva undrar jag vem jag ska tro på och påminns återigen om att miljö- och hälsofrågor, speciellt de som har med mat att göra, minsann inte är lätta att sätta sig in i. Det finns så många åsikter, så lite rena fakta; så få objektiva förmedlare av dem och så väldigt många tyckare.

2 thoughts on “Miljölarm

  1. Det var någon som en gång sa att “vindruvor ska man helst skölja tio gånger och sedan slänga”. Undrar om det inte var Jonas Gardell… eller kanske Naturvårdsverket ;-)

  2. Bäst är väl att skala all frukt som är besprutad (eller vad den är). Men det blir väldigt pilligt när det gäller vindruvor. Sen har jag hört att “det är i skalet alla vitaminer sitter”, så förmodligen finns det ingen lösning på det här problemet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *