Sunkhotell

LONDON 23:55 11 nov 2008

Jag befinner mig nu på ett typiskt londonskt sunkhotell på Norfolk Square nära Paddington Station. Ett sånt där hotell som inte har något gratis trådlöst nätverk tillgängligt. Men det får gå. Den faktiska uppdateringen av bloggen kommer senare* istället.

Den här gången hade jag inte bokat något hotell, eftersom min erfarenhet säger mig att hotellföreståndare i det här distriktet har en ganska liberal syn på bokningar. Vid ankomsten kan det ibland visa sig vara dubbelbokat. Ibland kan man hamna på ett annat hotell än man tänkt sig. Det har till och med hänt att dörren varit låst när jag anlänt mitt i natten och därför fått bege mig någon annanstans.

Nu åkte jag hit till London på vinst och förlust och hittade under den tidiga eftermiddagen ett som låg ett par portar från Tony’s House Hotel. Detta, Continental Hotel, lockade med “central heating in all rooms” och både varmt och kallt vatten. För 32 pund (400 kr) per natt har jag nu även en egen toalett och dusch på rummet. Vis från tidigare äventyr fick jag nu ett rum allra högst upp i byggnaden och slipper förhoppningsvis skallrande rutor och skakande golv varje gång ett tåg passerar under oss.

Men annars är det precis så förfallet som jag tycker att ett klassiskt sunkhotell ska vara. Elementet i rummet sitter lite snett. Överkastet har skumma fläckar, precis som den oundvikliga heltäckningsmattan. Jag är rädd att komma emot väggar för att riskera att målarfärg lossnar. Den lilla fjortontummaren utan fjärrkontroll till teve har en bild som knappt syns och de få kanalerna känner jag inte igen. Jag undrar om någon egentlig kanalinställning över huvud taget har gjorts.

Mina låga förväntningar gör att jag blir glatt överraskad när jag provspolar toaletten och noterar att den faktiskt fungerar. Jag försöker tända toalettlampan och när det blir ljust hoppar jag nästan till. Toalettpappershållaren är trasig och tom, men snart ser jag att det står ett par rullar i fönstret. Det kommer vatten ur kranen, garderobsdörren kan öppnas, sängen tycks hålla för min tyngd och så vidare. Idel glada överraskningar!

Det verkar inte ingå någon frukost och man kan inte göra eget te på rummet. Så det finns väl både bra och dåliga saker. Om jag väljer att kalla alla de senare för “charmiga” och “typiska” får det här hotellet hitills ett riktigt bra betyg. Just nu: en mycket svag tvåa.


* nu

2 thoughts on “Sunkhotell

 1. har du inte stött på några språkförbistringar? inga problem med brittiskt uttal? nothing?

 2. Hm… Jag får fundera. Det du pratar om är något jag verkligen är bekant med och alltid råkar ut för… Jodå. En liten historia kommer här.

  När jag anlände till Stansted skulle jag köpa biljetter till bussresan till och från London och killen bakom disken frågade när mitt flyg skulle gå på torsdagen. Jag försökte dra mig till minnes den engelska modellen för tidsangivelser och kom fram till “20 past eleven”. När biljettförsäljaren föreslog att jag skulle ta bussen strax efter fem, anade jag att något var på tok.

  Först stod jag bara som ett fån. Jag tyckte att han hade sagt “five” och det betyder “fem”. Så långt var jag rätt säker. Men att åka buss så tidigt verkade orimligt. “Five? In the morning?” undrade jag och nu var det killen på andra sidan som såg ut som ett frågetecken. “The flight departs at eleven… in the morning…” började jag svamla och undrade vad förmiddag kunde tänkas heta på engelska.

  Nu ändrade sig i alla fall biljettkillen och tyckte jag skulle ta en buss klockan åtta på morgonen. Även det verkade lite väl tidigt, men klart bättre än fem.

  I efterhand tycker jag att det är dumt att ange minuterna före timmarna om det ändå inte uppfattas så av lokalbefolkningen. Inte tänker jag säga “twenty minutes past eleven” och vara övertydlig heller. Eventuellt kommer jag bojkotta hela det engelska tidssystemet. Det kan de gott ha.

  Förresten tog jag bussen som gick 9:30 och var framme 10:45 på Stansted. Det var ett klokt val som gjorde att min väntan på flygplatsen blev lagom lång. Och vad som stod på min biljett var det inte någon som brydde sig om. Den bockades av utan notis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *