Säsongsstart

Japp, ikväll var det säsongspremiär för 7th Heaven (Sjunde himlen) på kanal 5. Det är den elfte(!) säsongen av den härligt präktigt sedelärande serien om den kristna familjen Camden någonstans i USA. När serien startade 1996 handlade avsnitten ofta om en speciell fråga. Väldigt ofta var frågan om att (inte) ha sex före äktenskapet, men kunde också vara att inte falla för grupptryck, knarka, göra bus eller uppträda allmänt omoraliskt.

Successivt förändrades dock serien, med mer komplexa karaktärer och gråzoner som för oss tittare var så mycket svårare att ta ställning till än det tidigare mer svart/vita perspektivet. Handlingen sträcktes ut i tiden, blev följetongslik och mer som en dramaserie som de andra (mycket bättre och mer spännande) konkurrenterna i teve-utbudet. Följaktligen sjönk tittarsiffrorna och den tionde säsongens sista avsnitt var det sista någonsin.

Eller… så skulle det ha blivit. Men med gästuppträdande av Jessica Biel, som egentligen slutat medverka i 7th för länge sen trots att hennes karaktär aldrig gjort det (“Mary” bor i en annan stad långt bort och hälsar väldigt sällan på), lyckades programmet slå någon sorts tittarrekord. En elfte säsong blev plötsligt aktuell och nu ikväll sändes alltså dess första avsnitt.

Jodå, visst var kvaliteten lika låg som i slutet av säsong tio. Möjligen har det (lätt utvecklingsstörda?) unga tvillingbrödraparet fått ett mindre antal repliker att bemästra, vilket skulle kunna tyda på ett visst kvalitetstänkande, men det är för tidigt att göra sig en uppfattning om. Ett antal av skådespelarna verkar ha lämnat serien, vilket tyvärr ger större utrymme för George Stults tre-fyra olika ansiktsuttryck. Han kan se arg ut. Eller glad. Möjligtvis ledsen. Eller förvånad. Men i övrigt är han ganska nollställd. Eftersom han är en karaktär som tittarna känner igen, är det möjligt att han nu anses som en av stöttepelarna.

Självklart kommer jag att följa 7th hela säsongen. För det här lär ju verkligen bli den sista och det vore synd att missa avsnitt och behöva köpa hela DVD-boxen. Fast å andra sidan kanske man får ta del av en del extramaterial i boxen. Ett femte ansiktsuttryck från Stults kanske.

Jag ger säsongspremiären en mycket svag tvåa av fem möjliga. Jaja, jag är för snäll. Jag vet.

4 thoughts on “Säsongsstart

  1. Jag mår akut dåligt när jag råkar sätta på nämnda tv-serie. Även om jag absolut vill titta på tv så är det omöjligt. Det är nog präktigheten som jag inte klarar av.

  2. Det är just präktigheten som jag är förtjust i. Det var så tryggt att veta att allting skulle ordna sig, hur mörkt det än såg ut vid den sista reklampausen. Numera är det inte lika enkelt och därför föredrar jag de första (fem? sex?) säsongerna.

    Att serien eller skådisarna skulle vara bra, vill jag bestämt ta avstånd ifrån.

  3. Ungefär så känner jag iofs inför de härliga Agatha Christie deckarna som har visats på tv på sistone, det är så skönt att veta att i slutändan så kommer allt att ordna upp sig, eller man får i alla fall en förklaring.

  4. Pingback: Trikke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *